Dry needling – FysiCo Nadorst – Middelburg
Dillenburglaan 2 4332 XX Middelburg Tel:0118-629996

Welkom bij FysiCo Nadorst!

Op deze website vindt u informatie over onze praktijk en over de verschillende therapievormen die wij toepassen. Wilt u met één van ons een afspraak maken? Door het inschrijfformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor behandeling in onze praktijk. Uiteraard kunt u hiervoor ook naar de praktijk bellen, of een e-mail sturen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten! Let op; van donderdag 26 januari tot en met maandag 5 februari wordt onze eerste verdieping gerenoveerd. Tenzij anders vermeld door uw therapeut gaan alle afspraken gewoon door, wellicht in iets andere vorm dan u van ons gewend bent. Bij voorbaat onze excuses voor de eventuele overlast die dit veroorzaakt, en wij kijken er naar uit om u in onze nieuwe oefenzaal te mogen ontvangen!

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) naald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Wat is een triggerpoint en hoe ontstaan deze?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in: pijn en/of stijfheid lokaal in een spier, pijn elders in het lichaam, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), pijn-ontwijkend gedrag (je gaat ‘anders’ bewegen), tintelingen, hoofdpijn en duizeligheid.

Triggerpoints kunnen op verschillende manier ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Acuut moment – bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
  • Chronisch – bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/KANS.
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips, een brace of een sling.
  • ‘Slappe banden’ in bijvoorbeeld enkels en/of knieën.
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
  • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.
  • Te strakke kleding, of het verkeerd dragen van een rugzak.

Wat doet de fysiotherapeut en hoe ziet de behandeling eruit?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek (de anamnese) en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.
Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee naar huis om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

 

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur!

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenoemde triggerpoints of spierknopen.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een reguliere behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Sascha Dekker-Theunissen, Gabrielle de Vos en Jeroen Meert passen bij FysiCo nadorst dry needling toe.