Valpreventie – FysiCo Nadorst – Middelburg
Dillenburglaan 2 4332 XX Middelburg Tel:0118-629996

Welkom bij FysiCo Nadorst!

Op deze website vindt u informatie over onze praktijk en over de verschillende therapievormen die wij toepassen. Daarnaast willen wij u met deze website wijzen op diverse andere sites met interessante informatie gerelateerd aan ons vak. Wilt u met één van ons een afspraak maken? Door het inschrijfformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor behandeling in onze praktijk. Uiteraard kunt u hiervoor ook naar de praktijk bellen, of een e-mail sturen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten!

Valpreventie

Overvallen door vallen

Vallen is een groot probleem. Vallen pleegt een overval op de kwaliteit van leven. Ongeveer 15% van de 70-plussers valt jaarlijks minimaal eenmaal, oplopend tot 75% boven de 75 jaar. Van de valincidenten resulteert 10% in een ziekenhuisopname, 5% loopt een botbreuk op. Van de patiënten met een heupfractuur blijft 25% permanent invalide. Na een val heeft 30% van de ouderen angst om weer te vallen.

Botbreuken leiden tot (tijdelijke) immobiliteit, wat gepaard gaat met een vermindering van spierkracht, beweeglijkheid en conditie. Hierdoor neemt het dagelijks functioneren af. Dit verhoogt de kans op een nieuwe val. Dit alles verkleint de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Allerlei factoren spelen mee bij het vallen. In de eerste plaats natuurlijk de omgevingsfactoren: losse kleedjes in huis, drempels, slechte verlichting, gevaarlijke trappen, gladde vloeren, slecht schoeisel, obstakels. Daarnaast spelen veel individuele omstandigheden een belangrijke rol: toegenomen leeftijd, chronische ziektes, medicijngebruik, lage bloeddruk, duizeligheid, slechte oogfunctie, voetklachten, enzovoorts.

Wat doen wij?

Binnen de gezondheidszorg bestond tot voor kort alleen belangstelling voor de gevolgen van een val. Minder interesse was er voor de oorzaken van het vallen en voor de mogelijkheden om dit te voorkomen. FysiCo nadorst wil graag behulpzaam zijn bij het vinden van een oplossing voor de problematiek van het vallen en stelde daarvoor een speciaal programma samen onder de naam ‘over-vallen in Middelburg’.

Aan de hand van specifieke tests en onderzoeken kunnen wij een betrouwbaar antwoord geven op de vraag of er sprake is van een verhoogd valrisico. Tevens kunnen wij inschatten of een gericht individueel oefentherapieprogramma zinvol is om dit risico te verkleinen. Deze individuele valpreventietraining is gericht op het verbeteren van de spierkracht in benen en romp, op de beweeglijkheid van de gewrichten, op het evenwicht, de balans bij het staan en gaan zitten en op de loopfunctie. Door de verbetering van de conditie die daarmee wordt bereikt nemen het risico en de angst om te vallen af en kan toenemende afhankelijkheid worden beperkt/voorkomen. Door het volgen van dit speciale valpreventieprogramma zal de deelnemer minder snel worden overvallen door een val.

Onze collega Mireille de Rijke is gespecialiseerd in valpreventie binnen de fysiotherapie.