Shockwave – FysiCo Nadorst – Middelburg
Dillenburglaan 2 4332 XX Middelburg Tel:0118-629996

Welkom bij FysiCo Nadorst!

Op deze website vindt u informatie over onze praktijk en over de verschillende therapievormen die wij toepassen. Daarnaast willen wij u met deze website wijzen op diverse andere sites met interessante informatie gerelateerd aan ons vak. Wilt u met één van ons een afspraak maken? Door het inschrijfformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor behandeling in onze praktijk. Uiteraard kunt u hiervoor ook naar de praktijk bellen, of een e-mail sturen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten!

Shockwave

Wat is shockwave?

Shockwavetherapie is een specifieke behandeling binnen de fysiotherapie waarbij de klacht behandeld wordt met behulp van lokale schokgolven. Deze shockwaves veroorzaken in het lichaam een biologisch effect waardoor weefselherstel gestimuleerd wordt, verkalkingen kunnen vergruizen en de bloedcirculatie kan optimaliseren. De regio waar de pijnklachten ervaren worden, wordt behandeld met korte impulsen. Er wordt gel aangebracht op het behandelgebied, waarna de behandelkop van het apparaat op de huid geplaatst wordt en de shockwaves toegediend worden. Dit gebeurt in kleine, ronddraaiende bewegingen. Deze behandeling geeft een tikkend geluid, en kan kortdurend gevoelig zijn. In veel gevallen wordt de behandeling gecombineerd met bijvoorbeeld huiswerkoefeningen, leefstijladviezen en/of training, om de belastbaarheid van het lichaam te vergroten en terugkerende klachten te voorkomen.

Voor wie is shockwave geschikt?

Wanneer u bij de fysiotherapeut komt, wordt eerst bekeken of uw specifieke klacht in aanmerking komt voor behandeling door middel van shockwave, of dat een andere methode wellicht efficiënter zal zijn. Over het algemeen is shockwave geïndiceerd bij onder andere de volgende klachten of ziektebeelden:

  • Hielspoor; hielpijn onder de voet
  • Chronische klachten aan de knie, schouder of rug
  • Achillespeesklachten
  • Ziekte van Peyronie
  • Chronic Pelvic Pain Syndrome (CPPS)
  • Spasticiteit; verhoogde spierspanning in armen of benen.

Waarom shockwave?

Behandeling met behulp van shockwave heeft een aantal grote voordelen. Zo is er vaak maar een klein aantal behandelingen nodig om het gewenste effect te behalen, en zijn er weinig bijwerkingen bekend, op een tijdelijk wat gezwollen en rode huid na. Door de niet-invasieve en korte behandeltijd is deze behandeling aanzienlijk toegankelijker dan bijvoorbeeld chirurgie. Daarnaast kunnen ook langer bestaande klachten zoals spasticiteit verminderd worden, ondanks dat de oorzaak van deze klachten vaak onherstelbaar is, zoals in het geval van een beroerte of een aangeboren hersenafwijking.

Wat kost shockwave?

Shockwave wordt ingezet als onderdeel van een reguliere behandeling fysiotherapie. Deze wordt daarom ook als zodanig gedeclareerd. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor shockwave hieronder.

In onze praktijk zijn Laura van Nijnatten, Max Dagevos en Mireille de Rijke-Davidse opgeleid om behandeling met behulp van shockwave uit te voeren.