Fysiotherapie

Het goed kunnen bewegen van het lichaam is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Maar niet voor iedereen. Bewegen kan ook een last zijn. Niet normaal kunnen bewegen is dan de oorzaak van pijnklachten en functiebeperking. Vaak kunnen deze klachten uitstekend worden behandeld. Dat is het specialisme van de fysiotherapeut.
Fysiotherapie wordt al eeuwen toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van massage of oefeningen. De fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt stoornissen in houding of beweging. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, het lymfestelsel, de bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

 

 

 

 

 

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtvermindering, zwellingen, beperkingen in bewegen, ademhalingsproblemen; aandoeningen die kunnen zijn ontstaan door veroudering, door sporten of door (te eenzijdig) werken.

Fysiotherapie wordt in Nederland beoefend door ruim 17.000 goed opgeleide fysiotherapeuten. Internationaal beschouwt men het opleidingsniveau van de Nederlandse fysiotherapeut als zeer hoog.

Enkele feiten:
– fysiotherapie telt ruim 3 miljoen tevreden klanten per jaar
– fysiotherapie vermindert het ziekteverzuim
– fysiotherapie past uitstekend in thuishulp
– fysiotherapie vraagt actieve inbreng van de patiënt
– fysiotherapie verlaagt de druk op duurdere zorgvormen.

Tijdens de eerste afspraak worden de klachten in kaart gebracht. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt een behandelingsplan opgesteld. Indien nodig wordt contact opgenomen met de verwijzer, bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende medische informatie beschikbaar is of in geval van complicaties. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klachten en de ernst ervan.

Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft.

De belangrijkste therapievorm binnen de fysiotherapie vormt de oefentherapie. Het doel van oefentherapie kan bijvoorbeeld zijn het beïnvloeden van de beweeglijkheid van gewrichten, het rekken of het versterken van spieren, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht, een betere ademhalingstechniek of het aanleren van ontspannen.
Als patiënt werkt u, door het doen van de geadviseerde oefeningen, actief mee aan uw herstel. Door het trainen bevordert u de conditie, de belastbaarheid. Een goed evenwicht tussen belasting (datgene wat u van uzelf vraagt) en belastbaarheid (datgene wat u aankunt) is van belang voor optimaal functioneren.

De oefentherapie kan daarbij worden ondersteund door massage. Met massage kan de pijn worden gedempt, de bloedsomloop worden bevorderd, de spierspanning worden verlaagd of te veel vocht/zwelling worden afgevoerd.

Ook fysio-techniek kan de therapie ondersteunen: een behandeling met elektrotherapie en warmte- of koudeapplicaties zijn therapievormen die de gevolgen van overbelasting (zoals verkrampte spieren, pijn, irritaties van aanhechtingen) kunnen helpen verminderen.

Op de internetpagina van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie  www.defysiotherapeut.com vindt u verdere informatie over de mogelijkheden van de fysiotherapie. Op deze site treft u ook de speciale informatiefolders aan over fysiotherapie bij o.a. artrose, rugklachten, hernia, whiplash, incontinentieklachten, een verstuikte enkel, osteoporose, luchtwegproblemen, etalagebenen etc.