Artrose – FysiCo Nadorst – Middelburg
Dillenburglaan 2 4332 XX Middelburg Tel:0118-629996

Welkom bij FysiCo Nadorst!

Op deze website vindt u informatie over onze praktijk en over de verschillende therapievormen die wij toepassen. Daarnaast willen wij u met deze website wijzen op diverse andere sites met interessante informatie gerelateerd aan ons vak. Wilt u met één van ons een afspraak maken? Door het inschrijfformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor behandeling in onze praktijk. Uiteraard kunt u hiervoor ook naar de praktijk bellen, of een e-mail sturen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten!

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt en de kwaliteit afneemt. Het komt het meest voor in het knie- of heupgewricht, maar kan ook in bijvoorbeeld de nek of hand vastgesteld worden. Artrose is een chronische, langzaam progressieve aandoening; het is niet te genezen, en zal langzamerhand erger worden. Deze aandoening komt veelal voor bij de ouder wordende mens, al kan het ook een gevolg zijn van bijvoorbeeld een operatie en kan daarmee ook bij jongere mensen voorkomen. Artrose uit zich vaak in één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Pijn
  • Stijfheid, voornamelijk na een periode niet bewegen, zoals ’s ochtends
  • Spierzwakte
  • Instabiliteit
  • Krakende geluiden
  • Ontstekingen
  • Standsafwijking

Wat kan fysiotherapie doen bij artrose?

Dat artrose een chronische aandoening is, wil niet automatisch zeggen dat er niets aan gedaan kan worden. Het is belangrijk veel te blijven bewegen, en dat op de juiste manier te doen. Daarnaast kunnen sterke spieren ervoor zorgen dat u zo min mogelijk klachten ervaart. De fysiotherapeutische behandeling bij artrose zal daarom in veel gevallen voornamelijk bestaan uit oefentherapie.

In sommige gevallen heeft artrose een operatie als gevolg, bijvoorbeeld als u een nieuwe heup of knie krijgt. Hoe sterker u de operatie in gaat, hoe gunstiger uw herstel waarschijnlijk zal verlopen. Het kan daarom raadzaam zijn om vóór uw operatie al een aantal keer fysiotherapie te krijgen, zodat u de spieren rondom het gewricht kunt trainen. Na de operatie kan de therapeut u helpen de revalidatie zo spoedig mogelijk te laten verlopen, zodat u snel weer op de been bent.

Wat kost fysiotherapie bij artrose?

Wanneer u van uw huisarts of specialist een verwijzing heeft gekregen in verband met heup- of knieartrose, dan krijgt u gedurende 12 maanden maximaal 12 behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit uw basisverzekering. Let op; hierbij is het eigen risico van toepassing! In andere gevallen wordt deze fysiotherapie enkel vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Binnen ons team zijn de meeste collega’s opgeleid om artroseklachten te behandelen. We bekijken per patiënt welke therapeut het meest geschikt is om de behandeling uit te voeren, onder andere afhankelijk van waar de artrose zich in uw lichaam bevindt.