Looptraining bij claudicatio

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Hierbij voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren doordat de slagaderen vernauwd zijn. Hierdoor ontstaat pijn en een vermoeid gevoel tijdens het lopen, wat tijdens rust weer verdwijnt. De term ‘etalagebenen’ is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten; zij kijken in de etalage van een winkel.

Naast het (zo mogelijk) aanpassen van bepaalde leefgewoontes, is wetenschappelijk bewezen dat bewegen erg belangrijk is voor mensen met claudicatio intermittens. De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is dan ook looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Hierbij valt te denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Behandeling bij FysiCo nadorst

Behandeling bij claudicatio wordt vergoed vanuit de basisverzekering, mits u hiervoor een verwijzing heeft van de vaatchirurg of uw huisarts.

FysiCo nadorst is sinds januari 2013 één van de deelnemende praktijken aan ClaudicatioNet. Binnen onze praktijk zijn Wieteke Beije en Jeroen Meert gespecialiseerd in de behandeling
van claudicatio intermittens. In samenspraak met de patiënt wordt een (individueel) oefenprogramma samengesteld, waarbij naast looptraining tevens conditie- en spierkrachttraining
aan bod komen. Aandacht voor de persoon achter de klacht staat daarbij centraal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk voor meer informatie over claudicatio intermittens op de website van etalagebenen.